Акценти от участието на д-р Борислав Цеков в предаването на Георги Харизанов „Имате думата“ по Канал3


7

За президентските избори:

„Нашето гражданско движение изрази ясна позиция – ние смятаме, че Мая Манолова има най-сериозен потенциал да обедини широк кръг партии, организации и граждани и да победи ГЕРБ. Дали ще я подкрепи БСП си е въпрос на БСП. Но понеже чух разни хора да се упражняват върху нас защо сме били предлагали, искам да им кажа много ясно! Предложихме я, защото тя не е член на БСП. „Модерна България“ е независима организация и няма до позволим никому да ни се меси, да ни натрапва и да определя какви политически позиции да заемаме и кого да подкрепяме или да не подкрепяме. Времето на чл. 1, когато една партия искаше да ни определя какво да мислим, си отиде безвъзвратно!“, заяви председателят на Движение „Модерна България“ д-р Борислав Цеков.

„Очаквам в крайна сметка решението на БСП да е за г-н Радев. Това означава, че партията ще даде два важни знака. Първият е към евроатлантическата общност. БСП издига един утвърден натовски генерал. Както каза Весела Лечева по БНР – „убеден евроатлантик“. Човек, чието военно образование е преминало в школите в САЩ, а кариерата му се е развила възходящо при членството на България в НАТО. Имам впечатление, че е много добре приет от американското посолство. Вторият знак е към бившите военни и хора от службите, които бяха предавани многократно от БСП през годините. Издигането на г-н Радев би било опит за възвръщане на доверието им. Предстои да видим обаче какви са възгледите на г-н Радев, ако бъде издигнат. Досега те не са известни. Когато го чуем какви позиции има по основните въпроси, ще можем да преценим. Засега той е уравнение с много неизвестни“, добави той.

За референдума:

„Гигантските партийни субсидии трябва да бъдат радикално намалени. 142 милиона народна пара потъва в партийните каси, за да храни апаратчици, схеми и медии. Трупат се и на влог, а не се използват по предназначение – за публична политическа дейност. Към това прибавете милионите, които получават като почти безплатни държавни и общински офиси, безотчетни добавки в размер на 2/3 от заплатата на всеки депутат и пр. Не може в най-бедната държава от ЕС да имаме 10 пъти по-високи партийни субсидии от Германия. Аз съм един от основните автори и вносители на действащия Закон за политическите партии от 2004 г. Тогава въведохме принципа да има държавна субсидия, за да няма сенчесто финансиране. Но въведохме разумен размер на субсидията – 1 процент от минималната работна заплата на глас. Тогава това беше около 1 лев. Тройната коалиция и по-късно ГЕРБ я увеличиха десетократно. Това трябва да се промени. Затова ще гласувам в референдума на 6 ноември!“, категоричен бе Цеков.

Във връзка с другите два въпроса на референдума, той заяви: „Аз съм подкрепял дълго време преференциалната система. Убедих се обаче от грозната практика на българските избори и на поведението на партийните апарати, че преференцията, дори когато е направена да е работеща, партийните апарати или не броят преференции, или смачкват преференциите на един за сметка на друг, т.е. манипулират, защото имат тази власт. Затова все повече се замислям и подкрепям и на този референдум ще гласувам по този въпрос също с „ДА“, за да се въведе мажоритарна система. Но не англ0-санксонския модел, който в голяма степен толерира двупартийна система, а френския модел, който е в два тура, но до втори тур отиват не само първите двама. Този модел позволява и на по-малки партии и независими кандидати, участвайки в един по-малък район, представете си страната разделена на 240 малки мажоритарни района, това дава възможност, когато си независим, граждански кандидат или локална партия, да се пребориш с големите партийни мрежи. Относно задължителното гласуване, това трябва да премине през Велико Народно събрание, но няма лошо да се чуе консултативно мнение „ЗА“ или „ПРОТИВ“. Аз лично не съм доволен от състоянието на политическата система, не смятам, че задължителното гласуване е панацея, но нека да опитаме.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five + 19 =