„МОДЕРНА БЪЛГАРИЯ“ НЕ ПОДКРЕПЯ МАЖОРИТАРНАТА СИСТЕМА ОТ АНГЛО-АМЕРИКАНСКИ ТИП, ПРЕДЛОЖЕНА ОТ ОМБУДСМАНА МАЯ МАНОЛОВА


borislav-tsekov

След като се запозна с внесените от омбудсмана Мая Манолова промени в Изборния кодекс, ръководството на гражданското непартийно Движение „Модерна България“ изразява следната позиция:

  1. С проекта се въвежда мажоритарна система от англо-американски тип, за която и в теорията, и в практиката е установено, че води до дву- или трипартиен политически модел.
  2. Движение „Модерна България“ като последователен застъпник за промяна в избирателната система винаги е изразявало негативно отношение към прилагането на англо-американския мажоритарен модел в парламентарни избори в България.
  3. Резултатите от националния референдум изразиха категоричната воля на огромното мнозинство от гласувалите за промяна в избирателната система в посока мажоритарност и засилване на личната политическа отговорност на избраниците през гражданите. С такава позиция в кампанията за референдума участва и Движение „Модерна България“.
  4. Призоваваме без излишно отлагане да започне задълбочен и отговорен експертен и политически диалог с участието на юристи-конституционалисти и други специалисти в областта на избирателните системи с цел намиране на най-подходящите решения за типа нова избирателна система.
  5. Препотвърждаваме нашата принципна позиция, че за да се отговори на очакванията на българските граждани, би било най-добре да се обсъдят възможностите за въвеждане на една от следните две избирателни системи, които гарантират многопартийност и равнопоставеност на независимите кандидати:
  • Френската мажоритарна система в два тура, при която на втори тур отиват не първите двама, а всички кандидати, които са преодолели определена процентна бариера (във Франция – 12,5 %). Тази система, както гласи класическият „закон на Дюверже“, гарантира именно многопартийност, за разлика от англо-американската. По тази система в момента в Националното събрание на Франция са представени 11 партии и коалиции, има и 36 независими и представители на малки партии.
  • Германската избирателна система, която беше адаптирана към българските условия в първия проект за Избирателен кодекс от 2003 г., внесен от Емил Кошлуков, Мирослав Севлиевски и Борислав Цеков. Според нея 120 депутати се избират с национална партийна листа, а останалите 120 мажоритарно. При тази система няма „загуба на гласове“, защото броят на пропорционалните мандати се определя от сбора от гласовете за листата и за мажоритарните кандидати.

ЗА ДВИЖЕНИЕ „МОДЕРНА БЪЛГАРИЯ“:

БОРИСЛАВ ЦЕКОВ, ДОКТОР ПО КОНСТИТУЦИОННО ПРАВО

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fourteen − 3 =